Prachtige omgeving

De directe omgeving van het huis wordt gekenmerkt door grillige en dichtbegroeide heuvellandschappen. Alles is erg groen en brengt gezonde, kruidige lucht voort. Bergbeken doorstromen de heuvels en het koele bergwater is gemakkelijk te bereiken voor een verfrissend bad. Een aantal mooie watervallen geven gelegenheid om een mooie middag door te brengen. Velen daarvan worden alleen in de weekenden bezocht door de plaatselijke bewoners en zijn dus doorgaans erg rustig.

In de omgeving van ons huis vind je diverse oeroude dorpjes die al honderden jaren onveranderd lijken. In de borgo’s loop je door de koele tunnelachtige straatjes die de huizen met elkaar verbinden. Sommigen bieden vanwege de strategische ligging een fantastisch uitzicht over de valleien en de Alpen. Niet te missen zijn de dorpen Castelvittorio en Baiardo maar ook Pigna en Buggio zijn zeer de moeite waard. Wie bereid is iets verder te rijden kan voor een bezoek terecht in het middeleeuwse Dolceaqua of het kleinere nabijgelegen Rochetta.

De middelen van bestaan in dit gebied zijn vooral olijven, fruit en groenteteelt en bepalen dus in belangrijke mate het landschap. Veelal is deze kleine teelt bedoeld voor eigen gebruik maar wordt door de bewoners ook vaak gebruikt voor ruilhandel. Wijn wordt ook plaatselijk verbouwd maar is geen belangrijke inkomstenbron. De plaatselijke wijn drinkt men in de diverse bars en restaurants waar je ook de vaak zeer smakelijke aperitivo gebruikt; een drankje vergezeld van diverse huisgemaakte hapjes . De bekendste wijn van enig formaat, de Rossese di Dolceaqua, komt uit Dolceaqua en de plaatselijke Enoteca verkoopt deze maar ook andere geweldige wijnen uit Italie. Voor wie met de auto is en over voldoende bagageruimte beschikt zeker een bezoekje waard.

De bevolking in dit gebied leeft eenvoudig maar kan uitbundig uit de hoek komen. Het seizoen is altijd gevuld met plaatselijke dorpsfeesten waarbij de kastanje, de paddenstoel of andere producten vereerd en gevierd worden en bij gebrek aan een te vieren product is er altijd wel een heilige waarop gedronken moet worden. Kortom; saai is het er zeker niet in tegenstelling tot de wintermaanden waarin iedereen in een diepe slaap lijkt te zijn geraakt.

Overigens zijn de bewoners en restaurateurs buitengewoon gastvrij en altijd behulpzaam je op weg te helpen en spreken doorgaans uitstekend Frans. Bezoekers die Frankrijk gewend zijn zullen bij het passeren van de Italiaanse grens het verschil ontdekken tussen de ietwat arrogante Fransen en de ontwapenende Italianen. Voor ons indertijd een van de belangrijke redenen om ons hier te vestigen.

Het gebied herbergt een enorme variëteit aan flora en fauna. Duizenden plantensoorten en kruiden kunnen langs de straat gevonden worden. Everzwijnen, vossen en dassen lopen hier vrijelijk rond en soms kan ook s ‘avonds een hert of everzwijn worden waargenomen. De jacht wordt hier dan ook fanatiek en gereguleerd bedreven in de maanden oktober tot en met januari en maakt uiteraard deel uit van het menu van vrijwel ieder restaurant.